תקשורת תקינה – חלק ב'
במאמר הקודם דנו בשלושה כללים המשפרים את התקשורת בין בני זוג. נחזור בקצרה:
א. לחייך (גם בכוח ושאין חשק),
ב. לדבר (גם שלא בא להסביר) כי הוא לא יבין לבד,
ג. להתחיל שיחה בדברים חיוביים על הצד השני.
נמשיך בעוד טיפים בעזרת ה':
ד. מחמאות–לומר מילים טובות ללא ציפייה לתמורה, לא להחמיא בשביל לקבל מחמאות בחזרה, לא להחמיא רק שצריכים משהו ולא להחמיא פעם בשנה אלא לחשוב על דברים טובים כמו שדיברנו בפעם הקודמת ולומר את הדברים לצד השני בלי שום סיבה. פשוט לומר את החיובי גם אם השלילי כרגע יותר קורץ לך. תמיד קל לבקר ולומר את הדברים הפחות טובים אבל נשתדל להתגבר, לא להתפתות ליצר הרע אלא לחסל אותו ודווקא לומר את החיובי כי זה יאיר את שאר הנקודות הטובות. כשמחמיאים למישהו מיד הוא רוצה להיות כמו המחמאה, זה יוצר מוטיבציה להיות טוב יותר. וגם להפך – אם נאמר למישהו את הפחות טוב בו זה יוצר מוטיבציה להיות פחות טוב, להצדיק את הנאמר עליו. זה רלוונטי מאוד גם בחינוך הילדים.
ה. מילות נימוס– גם אם אתם כבר שנים יחד, גם אם אתם בקשר טוב או לא.. בכל מצב כדאי להכניס למערכת התקשורת מילות נימוס. לומר "תודה רבה", "סליחה", "בבקשה"גם שמרגישים מאוד בנוח אחד עם השני עדיין צריך להתרגל מחדש לומר את מילות הנימוס הללו זה מרים את הקשר למקום הרבה יותר נעים, הרבה יותר מעריכים בצורה כזו, הצד השני ששומע מילים כאלו כיף לו יותר לתת. המילים הללו מלמדות את כל הבית לדבר בצורה כזו, כך הילדים שלך ידברו אלייך וכך ידברו בחוץ. ילמדו להודות ולהעריך את מה שמקבלים.
ו. טונים –נשתדל לדבר בטונים נמוכים יותר, זאת אומרת לא לצעוק. כאשר מרימים את הקול על הצד השני מיד הוא מתחיל להתגונן ולא באמת מקשיב ובטח שלא מפנים. "דברי חכמים בנחת נשמעים" כאשר מדברים בנחת ובטון נמוך השומע מתאמץ להקשיב ולא רק להשמיע. אין התנצחות של 'את מי שומעים יותר חזק'. לאף אחד (גם לא לילדים) לא נעים לשמוע צעקות.
ז. כבוד –גברים צריכים כבוד, בעל צריך להרגיש שהוא מספר 1 בעיני אשתו. שדעתו חשובה לה ושהיא מתעניינת בו ובחכמתו. כאשר האישה לא מעניקה לבעלה את הרגשת הכבוד לה הוא זקוק הוא מתוסכל ולא יודע איך להביע זאת, כמו שאישה צריכה אהבה ומילים טובות כך הבעל צריך את ההרגשה שהוא הקובע בבית, שדעתו חשובה לנו ומכריעה, שכל מה שהוא אומר יש בו ברכה. גם אם בסוף תעשי אחרת, תעשי זאת בחכמה שלא ירגיש שאין לו חשיבות בעינייך.
ח. לא ליד אנשים –שיחות הכוללות חילוקי דעות להשתדל מאוד לא לקיים ליד אנשים כלל ובייחוד לא ליד הילדים שלכם. צריך ללמוד כיצד "לריב" ליד אחרים (יותר בעיניים וברמז מאשר במילים) אבל עד שלומדים זאת עדיף כמה שפחות לנסות, אלא להתאפק. לשים את המריבה בהמתנה עד שתהיו לבד ורק אז ללבן את העניינים בכללים שדיברנו לעיל.
מה שמייחד את הבית היהודי הינו השכינה, הקב"ה בכבודו ובעצמו שוכן בכל בית שנבנה בעם ישראל. זו זכות גדולה אך גם חובה, חובה עלינו לשמור את השלום בבית וכמובן בשמחה! זוהי העבודה הכי משתלמת שיש, אנחנו לא צריכים כלום חוץ מהמתנה הזו שה' איתנו. שנזכה כולנו לעשות לקב"ה נחת רוח!
בהצלחה!